De Hersteld Hervormde Gemeente te Alblasserdam is voortgekomen uit de Gereformeerde Samenkomst. In ons dorp staan we bekend als 'Het Schuurtje'. De Gereformeerde Samenkomst vindt haar oorsprong in de Nederlands Hervormde Kerk.
Een groep verontrusten rondom de verkondiging van Gods Woord besloot, met pijn in het hart, een (tijdelijke) andere weg te gaan. In afwachting van het herstel van de sterk in verval geraakte Vaderlandse Kerk, schaarden zij zich rondom de zuivere verkondiging van het Woord. Dat was ook de beweegreden om geen stenen kerkgebouw te betrekken. Hiermee wilden zij betuigen dat het slechts een noodgebouw van hout was, wat afgebroken zou worden bij de terugkeer naar de Vaderlandse Kerk.
Het is omstreeks 1880 geweest dat er te Alblasserdam/ Kinderdijk een Gereformeerde Samenkomst werd geïnstitueerd.
Dominee B. Sterkenburg was haar eerste predikant. In de consistoriekamer zijn een aantal afbeeldingen te zien van predikanten die in onze gemeente door de jaren heen het Woord hebben bediend. Er waren buiten het ambt van predikant geen andere ambtelijke functies maar een eenvoudig college van bestuur.
Toen de Nederlands Hervormde Kerk in 2004 samen met de Gereformeerde kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk opging in de nieuwgevormde Protestantse Kerk in Nederland, konden velen daar niet in mee. Hun bezwaren hadden betrekking op zowel de belijdenis als de ethiek van de Protestanse Kerk. Zij bleven op de oude fundamenten van de Vaderlandse Kerk achter. Omdat de oude Hervormde naam niet langer gebruikt mocht worden, werd gekozen voor de naam Hersteld Hervormde Kerk. De scheur die zich toen voltrok, heeft diepe sporen getrokken in het kerkelijke leven.
Het bestuur wat destijds de leiding gaf aan de Gereformeerde Samenkomst heeft in overleg met de kerkgangers van toen, leden waren er niet, het besluit genomen zichzelf op te heffen om opgenomen te worden in de huidige Hersteld Hervormde Kerk.
Wanneer u meer wilt weten over de geschiedenis van onze gemeente in de tijd dat ze nog bekend was onder de naam Gereformeerde Samenkomst kunt u het boek 'De breuk beleefd' door P. van den Breevaart lezen.